Wie was Buteyko?


2 juli 2012 | geplaatst door Dick

Wie was Buteyko, en wat heeft hij ontdekt?

Konstantin Buteyko was een arts en medisch onderzoeker uit de Oekraïne. Hij werd in 1923 geboren, en is in 2003 overleden. De Oekraïne is nu een zelfstandig land, maar het heeft een lange tijd deel uitgemaakt van Rusland.

Toen Buteyko terugkwam uit de tweede wereldoorlog ging hij medicijnen studeren in Moskou. Tijdens zijn studie kreeg Buteyko belangstelling voor het verband tussen ademhaling en gezondheid.cvccvcvcvcvc

Na zijn afstuderen, werkte Buteyko als arts in een ziekenhuis in Moskou. Na enige tijd werd vastgesteld dat hij een veel te hoge bloeddruk had, en dat dit ernstige nierproblemen veroorzaakte. Zijn arts vertelde hem dat hij, volgens de medische literatuur, niet lang meer te leven had. Buteyko probeerde van alles, waaronder een therapie waarbij hij leerde diep en ‘volledig’ te ademen. Maar wanneer hij deze oefeningen deed, voelde hij zich alleen maar nog beroerder.

Buteyko noemt 7 oktober 1952 als de dag waarop hij zijn belangrijkste ontdekking deed. Hij was aan het werk en moest een diagnose stellen bij een patiënt die zwaar ademde en soms met open mond naar lucht hapte. Zijn eerste indruk was dat hij met een benauwde astmapatiënt te maken had. Maar tot zijn verrassing was het een patiënt met een zeer hoge bloeddruk, maar zonder een spoor van astma. Dit voorval zette hem aan het denken. Hij begon de ademhaling van andere patiënten nauwkeurig te observeren. Hij ontdekte dat patiënten waar het steeds slechter mee ging, steeds dieper en sneller gingen ademen. Bij de patiënten die aan de beterende hand waren, zag hij het tegenovergestelde: hun ademhaling werd rustiger.

Het geniale van Buteyko is dat hij zich begon af te vragen of het mogelijk zou zijn ziektes te genezen door rustiger te gaan ademen. Hij begon te experimenteren met zijn eigen ademhaling, en merkte al snel dat wanneer het hem lukte zijn ademhaling rustiger te maken, zijn hartslag daalde en het kloppen bij zijn slapen duidelijk minder werd. Door te blijven experimenteren lukt het Buteyko uiteindelijk zijn bloeddruk weer normaal te krijgen, zodat ook zijn nieren zich konden herstellen.

Gesterkt door deze ervaringen begon hij met patiënten te werken. Hij hielp hen rustiger te ademen en keek welk effect dit had op hun ziekte. Hij merkte dat ze zich vaak beter gingen voelen. Zo ontdekte hij bijvoorbeeld dat astmapatiënten die hun ademhaling rustig weten te houden, een astma-aanval kunnen stoppen.

Tegen het eind van de 50-er jaren kreeg Buteyko een eigen laboratorium, waar hij met een team van specialisten de relatie tussen ademhaling en gezondheid verder kon bestuderen. Het laboratorium was uitgerust met de modernste apparatuur. Buteyko had op een gegeven moment zelfs 1 van de eerste computers in Rusland.

Dankzij dit onderzoek was Buteyko in staat een baanbrekende theorie op te stellen die duidelijk maakt waarom chronische hyperventilatie een breed scala aan ziektes en symptomen (zoals hoge bloeddruk, hartproblemen, astma, allergieën, paniekaanvallen, longemfyseem, hooikoorts, slaapproblemen en hoofdpijn) veroorzaakt. Gelukkig bleef het daar niet bij. Hij heeft deze jaren veel geëxperimenteerd voordat hij de beste methode ontdekte om chronische hyperventilatie te verminderen.

Gedurende de tien jaar dat hij leiding gaf aan dit laboratorium, heeft Buteyko ongeveer 200 artsen opgeleid (die vaak bij hem kwamen omdat ze zelf ziek waren) en meer dan 1000 patiënten succesvol behandeld.

Ondanks de stevige tegenwerking van het Russische medische establishment (in 1968 werd zijn laboratorium zelfs gesloten en werden al zijn medewerkers ontslagen), kreeg zijn behandelmethode steeds meer bekendheid. Vooral doordat de artsen die Buteyko opgeleid had met zijn methode bleven werken. In 1985 werd de Buteyko Methode officieel erkend door het Russische Ministerie van Volksgezondheid. Er wordt geschat dat er nu ongeveer 1000 Russische Buteyko-therapeuten zijn en dat meer dan 100.000 Russische patiënten de Buteyko Methode met succes geleerd hebben.

Buteyko is op vrijdag 2 Mei 2003 in Moskou overleden. Hij is in zijn geliefde Oekraïne begraven. Zijn methode heeft vele mensen geholpen hun ademhaling rustiger te maken, en zo weer gezond te worden. Hij heeft gelukkig nog meegemaakt dat zijn methode ook in het westen erkenning krijgt, en heeft hieraan ook zelf een actieve bijdrage kunnen leveren.

Op onze website staat een uitgebreid interview met Buteyko. Door op de volgende link te klikken gaat u direct naar dit interview.

In 1 van de volgende nieuwsbrieven zal ik wat vertellen over de verspreiding van de Buteyko Methode in het westen. Ook in het westen is de methode bepaald niet met open armen door de traditionele gezondheidszorg met open armen ontvangen!!

Delen:
  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • email

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>